Scheiden? Ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren!

Toen ik op mijn 28e “JA” zei, was dat volmondig en in de stellige overtuiging dat ik net zoals mijn ouders zelf ook ooit 60 jaar getrouwd zou zijn. Gelúkkig getrouwd. Net als mijn ouders.

Maar het liep anders voor ons. Gebeurtenissen en keuzes die wij beiden maakten, zorgden voor een niet op te lossen huwelijkscrisis met uiteindelijk een scheiding tot gevolg.

Falen

Het stranden van mijn huwelijk en de boodschap ‘wij gaan uit elkaar’ die wij onze destijds 10 en 11 jarige dochters moesten geven, is het heftigste dat ik ooit als moeder heb moeten doen. Als ouder voelde ik me enorm te kort schieten en nam mijn Innerlijke Criticus het roer van mij over.

Tijdens mijn huwelijk meende ik dat ik de wijsheid in pacht had. Ik had namelijk een sterk idee, noem het een visie, op het ‘instituut huwelijk’ en het gezin, en ‘scheiden’ kwam in mijn woordenboek niet voor. De toewijding die ik voelde voor mijn (ex)partner en ons gezin was mijn leidraad en ik dacht dat dit voldoende zou zijn voor een gelukkig leven samen. Maar er is meer nodig dan alleen toewijding. Dat weet ik nu.

Enneagram

Van nature ben ik een introvert en conflict vermijdend ontwikkeld. Ik ben een type 9 uit het persoonlijkheidstype model ‘het Enneagram’. En kernkwaliteiten van dit type zijn o.a. dat ze vredestichters zijn en gericht op het behouden de harmonie. 

Best heel mooie kwaliteiten natuurlijk, maar de valkuil is dat ik de neiging heb problemen te negeren om zo die fel gekoesterde harmonie te kunnen bewaren. Ik schonk daarom tijdens mijn huwelijk niet al te veel aandacht aan mijn diepere gevoelens en veranderende behoeften. Bovendien was ik ervan overtuigd dat je niet hoeft te werken aan een relatie. Want hard moeten werken aan je relatie betekent dat je relatie niet goed is… Maar dit is een grote relatiemythe weet ik inmiddels. Gelukkig ben ik dus wijzer geworden en heb me weten te ontwikkelen. Ook de opvatting dat ik een slechte moeder zou zijn door de scheiding, heb ik gelukkig al járen geleden losgelaten.

Opgebrand

Onder andere het niet goed kunnen bespreken en het negeren van mijn triggers, mijn behoeften, mijn twijfels, mijn grenzen en mijn zorgen, heeft ertoe geleid dat ik na mijn scheiding burn out ging. Voor een nuchter mens zoals ik én altijd in een ‘doe modus’, was dit behoorlijk bizar. Ik had het niet zien aankomen! 

Ik heb in de periode van mijn burn out ruimte gemaakt om onze scheiding te verwerken en ben ik een proces in gegaan van (na)beschouwing en zelfreflectie, waardoor ruimte ontstond voor persoonlijke groei. En die processen heb ik nooit meer losgelaten en ben ik tot op de dag van vandaag bewust bezig met het steeds verder ontwikkelen van mijn communicatievaardigheden, het geven en ontvangen van Liefde en werk ik dagelijks, in het groot en in het klein, aan het gezond en happy houden van mijn huidige relatie. 

En het resultaat? Wow! Ik wist niet dat dít mogelijk was. Dat ik ook op deze manier samen zou kunnen zijn! Want de relatie die ik nu mag delen, is er een van respect, gelijkwaardigheid, eerlijkheid, veiligheid en van geborgenheid. We durven ons uit te spreken naar elkaar en we voelen ruimte om kwetsbaar te zijn. We zijn er natuurlijk niet altijd even vaardig in (only human!), maar we blijven oefenen en groeien. We blijven elkaar daarbij steunen en we vergeven elkaar onze ‘foutjes’. https://paradijsvogels-relatiecoaching.nl/ruzies-weer-goedmaken/

Een open hart naar je partner

Wij kiezen bewust voor een positieve grondhouding van elkaar zien, horen en vieren. En nee, we zijn niet perfect als koppel. En ja, er is ook wel eens frictie en woordenwisselingen komen ook (gelukkig) voor, maar we hebben geleerd om wanneer we gedoe hebben, de verbinding niet te verbreken en een open hart naar elkaar te houden. Dat zorgt er namelijk voor dat we elkaar altijd weer weten te vinden. En weet je wat? Ik ben na ruim 13 jaar nog altijd verliefd op mijn vrouw en geef ik dagelijks mijn tijd en aandacht aan het stevig houden van ons Relatiehuis. 

De visie die ik heb op liefdesrelaties

Om mijn next level te bereiken ben ik veel boeken gaan lezen, ben ik zelf in coaching gegaan en ben ik een opleiding tot relatiecoach gaan doen omdat ik nóg meer kennis wilde zodat ik mijn missie kon gaan leven. In de eerste plaats voor het gezond en gelukkig houden van mijn eigen relatie, maar ook omdat ik ervan overtuigd ben dat met de juiste inzichten, oefening, bewustwording en reflectie op je eigen aandeel, veel meer stellen in staat zijn om i.p.v. een break up te kiezen voor een build up. Dat is dus geen swipe attitude want daarmee geef je Liefde geen schijn van kans. En al die vergaarde kennis ben ik als relatiecoach gaan delen met zo veel mogelijk stellen. https://paradijsvogels-relatiecoaching.nl/wat-is-relatietherapie/

Voor Liefde binnen je relatie moet je wel wat doen (en laten)! Liefde is namelijk een werkwoord en als je dát samen onder de knie krijgt dan is het resultaat een gelukkig, vitaal, verdiepend, positief en vervullend leven samen.

Een leven dat ik vergelijk met de Paradijsvogels. Je creëert samen met je partner je eigen paradijs waarin jullie in volle pracht en kleur de Liefde mogen delen. Een leven lang. 

Wat je over mij moet weten is

Dat ik de lat hoog leg en streef naar het hoogst haalbare binnen relaties. Ik ben nuchter en pragmatisch ingesteld. Ik kan inspiratie uit spiritualiteit halen, zonder ‘zweverig’ te worden. Ik ben een observator en heb oog voor details. Voor mensen met een hoog drama gehalte of een hokjesgeest ben ik niet de juiste relatiecoach. Ik houd ervan om te werken met stellen en individuen die het belangrijk vinden met persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn. Ik ben open minded en oordeelloos als het gaat om de verschillende vormen van relatie die er zijn. Open, poly, monogaam, hetero, queer, homo, lesbisch, bi, bij mij is alles oké en veilig.

Ik houd van eerlijkheid en eigenaarschap en houd mijn stellen als dat nodig is, een spiegel voor. Dat kan wel eens confronterend zijn maar het leidt altijd naar groei en meer inzicht. Ik ben een ontspannen mens en zorg voor een fijne setting en sfeer. Ik ben toegankelijk en niet bang om een grap te maken tijdens de sessies. Want ja, er mag soms best even gelachen worden om en over relatie-gedoetjes en eigenaardigheden!

Typisch Renée

Ik ben geboren en getogen in Den Haag en woon inmiddels 37 jaar in een dorp onder de rook van Eindhoven.

Ik ben moeder van drie prachtige dochters en een rode kater die Moos heet. Mijn dochters zijn 24, 22 en 5,5 jaar oud. Met Sandra http://www.hartinbedrijf.nl ben ik al 13+ jaar gelukkig en in de nazomer van 2022 is mijn eerste kleindochter, Jordan geboren.

Ik lees boek na boek en houd van taal. Met mijn lief en een goede vriendin van ons hebben een flinke moestuin en verbouwen wij zoveel mogelijk onze eigen biologische groente, fruit en bloemen. Ik ben goed in de keuken maar doe het slecht op foto’s. Van selfies krijg ik de zenuwen. Ik fluit en neurie vaak en luister veel naar muziek. In de bouwmarkt weet ik feilloos de weg te vinden en durf wel te stellen dat ik best handig ben. Ik word gelukkiger van een rondje Hornbach dan van kleding shoppen op een zaterdag 😉

Van kamperen word ik blij en droom van een lange reis door Europa met een camper. Ik kan slecht tegen onrecht en kleur graag buiten de lijntjes. Autoriteiten en vrijheidsbeperkingen zijn voor mij geen goede match. Aan openheid van geest hecht ik veel waarde. Ik geloof in de kern in het goede van mensen en zet mijn hart altijd open voor mijn stellen. 

Ik heb (coach)ervaring met man-vrouw relaties, LGBTQIA+ relaties, samengestelde gezinnen, open relaties en polyamorie, herstel na ontrouw, thuiswonende adolescenten, overgang van koppel naar ouderschap, en individuele coaching op relationele vraagstukken. Ik werk graag met het frame van Een Stevig Staand Relatiehuis. Dat is een zeer overzichtelijk framework, zodat mijn stellen helder hebben waar aangewerkt wordt en nog mag worden.

Wil je weten hoe anderen mijn relatiecoaching of relatietherapie ervaren hebben? Neem dan eens een kijkje op deze pagina: https://paradijsvogels-relatiecoaching.nl/ervaring-van-anderen/

Waardevolle relatie inspiratie? Volg me dan op social media!