Ik had nooit gedacht te scheiden

Toen ik op mijn 28e “JA” zei, was dat volmondig en in de stellige overtuiging dat ik net zoals mijn ouders zelf ook ooit 59 jaar getrouwd zou zijn. Gelúkkig getrouwd. Net als mijn ouders.

Maar het liep anders voor ons. Gebeurtenissen en keuzes die wij beiden maakten, zorgden voor een definitieve breuk in 2010 met een echtscheiding tot gevolg.

Falen

Het mislukken van mijn huwelijk en de boodschap die wij onze destijds 10 en 11 jarige dochters moesten geven, is het heftigste dat ik ooit als moeder heb moeten doen. Als ouder voelde ik me enorm te kort schieten en voelde ik me ronduit slecht.

Tijdens mijn huwelijk meende ik dat ik de wijsheid wel in pacht had. Ik had namelijk een sterk idee, noem het een visie, op het instituut huwelijk en het gezin. De toewijding voor mijn partner en ons gezin was mijn leidraad en ik dacht dat dit voldoende zou zijn voor een leven lang samen. Maar er is meer nodig dan alleen toewijding. Dat weet ik nu.

Enneagram

Van nature ben ik een introvert type en conflict vermijdend. Ik ben een type 9 van het Enneagram en een van de kernkwaliteiten van dit type is vredestichtend. 

Dit is een kwaliteit dat in mijn leven dient, maar het kan er ook voor zorgen dat ik weg loop van problemen en een struisvogel ben. Ik schonk tijdens mijn huwelijk niet al te veel aandacht aan mijn gevoelens en behoeften en was ervan overtuigd dat je aan een relatie niet hoeft werken. Hard werken aan je relatie betekent dat je relatie niet goed is. Althans, dat vond ik. Dat vind ik nu niet meer want ik ben wijzer geworden en heb me godzijdank weten te ontwikkelen. En de misvatting dat ik een slechte ouder zou zijn vanwege de scheiding heb ik gelukkig al járen geleden weten te herkaderen.

Opgebrand

Onder andere het niet durven uitspreken en het negeren van mijn triggers, mijn behoeften, mijn twijfels en mijn zorgen heeft ertoe geleid dat ik vlak na mijn echtscheiding burn out ging. Voor een nuchter mens zoals ik én altijd in een ‘doe modus’, was dit behoorlijk bizar. Ik had het nooit zien aankomen! 

Ik heb in de periode van mijn burn out ruimte gemaakt om mijn echtscheiding te verwerken en ben ik een proces in gegaan van (na)beschouwing, zelfreflectie en daardoor groei. Dat proces heb ik nooit meer losgelaten en tot op de dag van vandaag ben ik bewust bezig met het steeds beter ontwikkelen van mijn communicatievaardigheden, het geven en ontvangen van Liefde en werk ik dagelijks, in het groot en in het klein, aan het gezond en happy houden van mijn huidige relatie. 

En het resultaat? Wow! Ik wist niet dat dit mogelijk was. Dat je ook op deze manier samen zou kunnen zijn! De relatie die ik nu mag hebben is er een van respect, gelijkwaardigheid, eerlijkheid, veiligheid en van geborgenheid. We durven ons uit te spreken naar elkaar en we durven hierbij kwetsbaar te zijn. 

Een open hart naar je partner

Wij kiezen bewust voor een positieve grondhouding van elkaar zien, horen en vieren. En nee, we zijn niet perfect als koppel. En ja, er is ook wel eens frictie en woordenwisselingen komen ook (gelukkig) voor, maar we hebben geleerd om wanneer we gedoe hebben, de verbinding niet te verbreken en een open hart naar elkaar te houden. Dat zorgt er namelijk voor dat we elkaar altijd weer weten te vinden. En weet je wat? Ik ben nog altijd verliefd op mijn vrouw en zal er alles aan doen om de rest van ons leven gelukkig samen te zijn. 

De visie die ik heb op liefdesrelaties

Om mijn next level te bereiken ben ik veel boeken gaan lezen, ben ik zelf in coaching gegaan en ben ik een opleiding tot relatiecoach gaan doen omdat ik nóg meer kennis wilde zodat ik mijn missie kon gaan leven. In de eerste plaats voor het gezond en gelukkig houden van mijn eigen relatie maar ook omdat ik ervan overtuigd ben dat met de juiste inzichten, oefening, bewustwording en reflectie op je eigen aandeel, veel meer stellen in staat zijn om i.p.v. een break up te kiezen voor een build up. Dat is dus geen swipe attitude want daarmee geef je Liefde geen schijn van kans. En mijn kennis ben ik gaan delen met zo veel mogelijk stellen.

Voor Liefde binnen je relatie moet je wel wat doen (en laten)! Liefde is namelijk een werkwoord en als je dát samen onder de knie krijgt dan is het resultaat een gelukkig, vitaal, verdiepend, positief en vervullend leven samen.

Een leven dat ik vergelijk met de Paradijsvogels. Je creëert samen met je partner je eigen paradijs waarin jullie in volle pracht en kleur de Liefde mogen delen. Een leven lang. 

Wat je over mij moet weten is

Dat ik de lat hoog leg en streef naar het hoogst haalbare binnen relaties. Ik ben nuchter en pragmatisch ingesteld en houd van het bewaren van de harmonie. Ik ben een observator en heb oog voor details. Voor mensen met een hoog drama gehalte of een hokjesgeest ben ik niet de juiste coach. Ik houd van eerlijkheid en eigenaarschap en houd mijn stellen regelmatig een spiegel voor. Dat kan wel eens confronterend zijn maar het leidt altijd naar groei en inzicht. Ik ben een ontspannen mens en zorg voor een fijne setting en sfeer. Ik ben toegankelijk en niet bang om een grap te maken tijdens de sessies. 

Typisch Renée

Ik ben geboren en getogen in Den Haag en woon inmiddels 35 jaar in het mooie Brabant.

Ik ben moeder van drie prachtige dochters en een rode kater die Moos heet. Mijn dochters zijn 21, 20 en 3 jaar oud.

Ik lees boek na boek en houd van taal. Mijn lief en ik hebben een moestuin op basis van permacultuur. Ik ben goed in de keuken maar doe het slecht op foto’s. Ik fluit en neurie vaak en luister veel naar muziek. In de bouwmarkt weet ik feilloos de weg te vinden.

Van kamperen word ik blij en droom van een lange reis door Europa met een camper. Ik heb weinig geduld met bordspelletjes. Ik kan slecht tegen onrecht en kleur graag buiten de lijntjes. Autoriteit en vrijheidsbeperking zijn voor mij geen goede match. Ik geloof in de basis in het goede van mensen en zet mijn hart altijd open voor mijn stellen. 

Ik heb ervaring met man-vrouw relaties, LGBTQ+ relaties, samengestelde gezinnen, ontrouw, adolescenten. 

Gratis verbinden tips? Volg me dan op social media!

Meer weten over herstellen van een burnout: http://www.hartinbedrijf.nl