Rode vlaggen in een relatie

Zijn jij en je partner uit elkaar aan het groeien? En maak je je zorgen? Zijn er rode vlaggen?! Of anders gezegd zijn er signalen dat je relatie risico loopt? Door drukte, lange to-do-lijsten, veranderingen of grote gebeurtenissen kan het ontstaan dat de focus (onbewust) ergens anders dan jullie relatie is komen te liggen.

Jullie proberen alle ballen in de lucht te houden en hoe meer ballen, hoe meer energie dat kost. Energie dat je beperkt kunt uitgeven en wat ik vaak zie bij stellen is dat het laatste plukje van die energie naar je partner en de relatie gaat. De partner komt dus niet meer op nummer 1, maar verschuift naar ergens onder aan de ’to-do-lijst’. En als dat langere tijd zo blijft gaan, dan zal je merken dat je langzaam uit elkaar groeit. En inderdaad: dit is een serieuze rode vlag voor jullie relatie… Tijd voor actie dus!

In dit blog neem ik je in het kort mee hoe veranderingen en gewoonten voor vervreemding kunnen zorgen. En ik geef een aantal tips hoe je samen het tij weer kunt keren.

Laat ik beginnen met de meest voorkomende grote verandering en dat is de geboorte van jullie eerste kindje.

De grote verandering zit ‘m in dat jullie getransformeerd zijn van partners naar óók ouders. Het krijgen van een kindje is natuurlijk geen rode vlag in je relatie maar wanneer je als partners:

  • Je de kinderen op de eerste plek bent gaan zetten.
  • Je nooit meer zonder de kinderen ergens naar toe gaat.
  • Je het samen alleen nog maar over de kinderen kunt hebben.
  • Je niet voldoende privacy meer hebt.
  • Je je meer verbonden voelt met je kind dan met je partner.

Dan ben je te veel in je rol als ouder gezakt en te weinig in de liefdespartner die je ooit was. De balans tussen ouder zijn en partner zijn is verstoord en dat kan leiden tot vervreemding van elkaar. 

Wanneer je trouwens als partner te veel focus legt op je carrière of een andere tijdsbesteding zonder jouw partner, dan leidt ook dat naar vervreemding. In beide gevallen een rode vlag in je relatie!

Keep the fire burning

Om te investeren in jullie liefdesrelatie en te voorkomen dat jullie uit elkaar groenen, zijn er afspraken nodig hoe, wanneer en op welke manier jullie tijd vrijmaken voor het onderhouden van jullie liefdesrelatie. En dat moeten jullie concreet gaan maken. Geen woorden maar daden want je hebt vast al gemerkt dat tijd maken voor elkaar niet vanzelf gaat. Dat moet je dus gaan plannen. Romantisch? Misschien niet ideaal maar wel praktisch en het gaat om het eindresultaat. Om je alvast op weg te helpen geef ik je hier een aantal tips:

Maak contact

De TV niet iedere avond aan. En leg die telefoon eens wat vaker weg. Koop liever een wekker als je in de slaapkamer de verleiding niet kan weerstaan om op je telefoon te blijven kijken. Verbind je met je partner in plaats van met je scherm. Voor het slapen gaan even samen kletsen of knuffelen is zoveel meer verbindend dan nog even Tiktok filmpjes naast elkaar liggen kijken.

Date Night

Als het qua drukte lastig is om intimiteit te beleven (dus 1-op-1 momenten), dan is het een goed idee om periodieke date nights af te spreken. Dat hoeft geen vaste avond te zijn maar dat mag natuurlijk wel. Hoe een date night eruit ziet, bepalen jullie zelf maar de insteek is dat jullie deze samen ongestoord doorbrengen met een activiteit die jullie fijn vinden.

Samen de deur uit

Probeer regelmatig samen naar een restaurant, de film, het museum, de sauna, een festival of zoiets uitje te gaan. Het maakt niet uit wáár je naar toe gaat, zolang jullie maar samen zijn en het iets is waar jullie kunnen genieten en ontspannen.

Intimiteit

Doe moeite voor elkaar om het op dit vlak fijn te houden. Kus elkaar bij vertrek en bij binnenkomst. Hiermee erken je de ander als jouw partner. Houd elkaar even vast in het voorbij lopen. Knuffelen stimuleert het knuffelhormoon Oxytocine en dat heeft Moeder Natuur ons niet voor niks gegeven. Gewenste aanrakingen zijn niet alleen goed voor jullie relatie maar ook letterlijk goed voor je gezondheid want door Oxytocine komt je lichaam in een rust en herstelmodus.

Complimenten

Geef elkaar regelmatig een compliment. Het geven en ontvangen van complimenten is fijn en je laat merken dat jij je partner waardeert en werkelijk ziet. “Wat zie er je mooi uit vandaag.” “Wat deed je dat handig met de kinderen.” “Slim van je!”. “Wat ben je toch een lekker ding”. Et cetera.

Bedanken

Het lijkt misschien logisch dat jouw partner weet waar jij hem of haar dankbaar voor bent, maar je dankbaarheid daadwerkelijk uitspreken stimuleert jullie gevoel van partnerschap. Het kan door je partner bijvoorbeeld te bedanken dat hij of zij gekookt heeft. Of de boodschappen in huis heeft gehaald, of jou iets anders uit handen heeft genomen. Elkaar bedanken voor de praktische zaken geeft erkenning. Elkaar bedanken voor persoonlijke zaken schept verbondenheid. 

Wandelen

Als je wandelt dan werken je hersenen anders dan wanneer je in een drukkere omgeving bent. Je krijgt vaak meer ruimte in je hoofd en daarom komen gedachtes anders of makkelijker op gang. Wanneer je samen wandelt door de natuur, dan zal je merken dat jullie heel ander soort gesprekken voeren. Hand in hand lopen zorgt voor fysieke connectie en jullie looptempo gaat er gelijk van op. 

Wat vonden jullie vroeger fijn?

Jullie kunnen de lijst zelf aanvullen met zaken die voor jullie belangrijk zijn. Misschien deden jullie vroeger dingen samen die je niet meer doet maar nog steeds fijn vinden. Denk daar eens over na en heb het er met je partner over. 

Connectie

Van partners die zich verbonden voelen met elkaar houdt de relatie stand. Alle ogenschijnlijke belangrijke randzaken die ervoor zorgen dat je afgeleid wordt van jullie verbondenheid vormen een gevaar voor je relatie. Een goede relatie kan hierdoor verpest worden. Een relatie gezond houden en verbeteren kan heel goed als je beseft dat in verbinding staat met je partner van vitaal belang is.

Ik wens jullie heel veel succes!

Meer lezen over dit onderwerp? https://paradijsvogels-relatiecoaching.nl/zijn-we-uit-elkaar-gegroeid/