Ontrouw binnen een liefdesrelatie is een pijnlijke en ingewikkelde kwestie die de fundamenten van zelfs de sterkste relaties kan doen schudden. Het begrijpen van de oorzaken, gevolgen en het proces van herstel is essentieel voor koppels die met deze uitdaging worden geconfronteerd. In dit blog lees je in beknopte termen over de verschillende aspecten en fases rond een affaire.
Oorzaken van ontrouw
‘Waarom ben je vreemdgegaan?!’ is een van de eerste vragen die trouwe partners aan hun ontrouwe partners stellen. Vaak is het zoeken naar het antwoord omdat de ontrouwe partner het meestal ook niet precies weet. Maar omdat ik in de afgelopen jaren met veel stellen gewerkt hebt die te maken hebben gekregen met ontrouw, kan ik met enige zekerheid zeggen dat een (of een combinatie ervan) van onderstaande onvervulde behoeften geleid hebben naar die 3e persoon in de relatie:
- Gebrek aan communicatie. Onvoldoende communicatie in een relatie kan leiden tot gevoelens van verwaarlozing en eenzaamheid, waardoor een partner zich aangetrokken kan gaan voelen tot anderen.
- Intimiteitsproblemen. Een gebrek aan emotionele of fysieke intimiteit in een relatie kan de aandacht van een partner elders doen zoeken.
- Onopgeloste conflicten. onopgeloste problemen kunnen leiden tot frustratie en woede. Je in de armen van iemand anders storten kan een manier zijn om te ontsnappen aan de stress.
- Verleiding. Verleiding kan overal op de loer liggen, of het nu op het werk, online of in sociale situaties is. Sommige mensen zijn vatbaarder voor verleiding dan anderen. Soms geeft de verleiding een gevoel van een high en dat voelt verfrissend en spannender dan de partner die thuis zit en klaagt over de kinderen, of het huishouden, of rekeningen die betaald moeten worden etc. De kick wint het van de sleur.
Gevolgen van ontrouw
- Vertrouwensbreuk. Het vertrouwen tussen partners wordt ernstig beschadigd, vaak tot het punt waarop het moeilijk is om te herstellen. Elkaar kunnen vertrouwen vormt de basis van elke gezonde liefdesrelatie.
- Emotionele pijn. Het slachtoffer (de trouwe partner) van vreemdgaan ervaart vaak intense emotionele pijn, zoals verdriet, woede en verwarring. Dit is te vergelijken met de gevolgen van PTSS. Maar ook voor de ontrouwe partner voelen hun eigen portie van verdriet en verwarring, schaamte, schuldgevoel en stress. Beiden partners lijden.
- Besluitvorming. Beide partners moeten beslissen of ze willen scheiden of hun relatie willen herstellen. Een moeilijke keuze die pas genomen zou moeten worden nadat de eerste paniek voorbij is. Jullie besluit heeft grote gevolgen voor de toekomst. Neem de tijd.
- Als beide partners besluiten om samen te blijven vereist het herstelproces open communicatie, toewijding en de bereidheid om je open te stellen naar je partner en als dat nodig is, professionele hulp te zoeken van een relatiecoach.
Het herstelproces
- Open communicatie. Partners moeten eerlijk praten over hun gevoelens, twijfels en zorgen. Dit omvat ook het begrijpen van de redenen achter de ontrouw. Want dat is nodig om herhaling in de toekomst te voorkomen.
- Relatiecoaching of relatietherapie. Professionele hulp kan essentieel zijn om te begrijpen wat er misging in de relatie en hoe dit kan worden verbeterd.
- Verantwoordelijkheid nemen. Het is essentieel dat de ontrouwe partner volledige verantwoordelijkheid neemt over de ontrouw en dus de schuld op geen enkele wijze bij de trouwe partner legt.
- Vergeving. Het kan lang duren voordat vergeving wordt bereikt, maar het is een cruciale stap naar herstel. Vergeving is niet hetzelfde als door de vingers zien of goedkeuren wat er gebeurd is. Vergeving zit op een dieper level waar je je partner weer toe kunt laten in je hart en ziel. De trouwe partner bepaalt zelf wat en hoe zij kunnen vergeven.
- Wederopbouw van vertrouwen. Het kost tijd om het vertrouwen te herstellen. Consistente acties en transparantie van de ontrouwe partner zijn nodig. Zelfs als dit voor een bepaalde periode extremere acties vereist zoals het delen van toegangscodes, locatie, bankafschriften etc.
- Zelfreflectie. Beide partners moeten zichzelf en hun rol in het vreemdgaanproces onder de loep nemen om toekomstige problemen te voorkomen. Een relatiecoach kan dit proces begeleiden.
Conclusie
Hoewel ontrouw een verwoestende impact kan hebben op een relatie, hoeft het niet perse het einde ervan te betekenen. Het begrijpen van de oorzaken en gevolgen, en het investeren in het herstelproces met toewijding en geduld, kan koppels helpen om sterker uit deze crisis te komen. Het is een uitdaging, maar het herstellen van vertrouwen en het opnieuw opbouwen van een relatie 2.0 na ontrouw is mogelijk. Vaak wordt dat proces begeleid door een relatiecoach omdat de meesten stellen het alleen toch te lastig vinden. Alle aspecten en de fases die bij de ontrouw voorbij komen en die je boven als bullet points kunt lezen, worden tijdens sessies onderzocht en verdiept. En leren beide partners omgaan met de oorzaak en gevolgen van ontrouw. Het proces van heling en verbeteren van de huidige relatie maakt de meeste kans als dit onder begeleiding van een professionele relatiecoach, relatietherapeut of psycholoog wordt gedaan.
Meer lezen over relatiecoaching? https://paradijsvogels-relatiecoaching.nl/
Gratis E-book Eerste Hulp bij Vreemdgaan
Speciaal voor partners die binnen hun relatie te maken hebben met vreemdgaan heb ik een E-book geschreven om jullie een eindje op weg te helpen met het omgaan met het verdriet na ontrouw. Het E-book kan dienen als een gids voor de eerste fase nadat duidelijk is geworden dat een van jullie is vreemdgegaan. Je kunt het E-book via deze link gratis downloaden: https://bit.ly/4gpTmyH
Geschatte leestijd: 5 minuten