Groeien we uit elkaar? (deel 2 van een reeks)

Geschatte leestijd: 4 minuten

En ze leefden nog lang en gelukkig…

Je bent niet meer zo blij als toen. Nou, wel met je leven want je hebt het best prima. Leuk huis, auto voor de deur, kinderen doen het goed, werk is oké, fijne vrienden, jullie zijn gezond. Niks te klagen eigenlijk. Je liefdesleven is alleen wel een beetje saai. Je voelt je minder verbonden met je partner en vraagt je steeds vaker af; groeien we uit elkaar?!

Er mist iets in mijn relatie

Jullie hebben niet vaak ruzie; praten eigenlijk überhaupt weinig. Vroeger was dat anders. Toen jullie elkaar leerde kennen en de verliefdheidshormonen nog door je lijf gierde, praatte jullie zo veel meer. En vreeën. En droomden. En die spanning die je voelde bij de gedachte aan je lief… zo fijn!

En je deed ook echt je best voor elkaar! Kleine verrassingen, een briefje, een bloemetje, mooie kleding etc. Gewoon omdat je je best voor je partner wilde doen. Het leek allemaal automatisch te gaan. En nu kost het je moeite of doe je het helemaal niet meer. En waarom is dat zo? 

  • Omdat je in een langdurige relatie zit en dat nou eenmaal zo gaat? 
  • Of omdat je geen ‘verliefde puber’ meer bent? 
  • Je bent gewoon hartstikke druk.  
  • Je denkt dat een goede relatie geen onderhoud nodig heeft.

Maar je bent niet meer zo gelukkig dus iets gaat er niet helemaal goed.

Now that we’ve found love, what are we gonna do, with it?

Voor mij is muziek belangrijk en ik vind het opvallend dat liefdesliedjes vaak de spijker precies op z’n kop slaan. En of het nou liedjes van vandaag of van vroeger zijn; de thema’s blijven zich maar herhalen. We lijken dus de wijsheid in pacht te hebben in songtekst maar in de praktijk hebben veel mensen blinde vlekken en mist reflectie op je eigen relatie en jouw rol hierin. 

Jouw relatie als basis

Ik ontken niet dat als je eenmaal een gezin hebt en/of een carrière waar een hoop tijd en energie in gaat, je op bepaalde vlakken in tijdnood komt. En dag heeft maar zoveel uren en de tijd vliegt voorbij. En een gemiddeld mens heeft nou eenmaal verschillende ballen hoog te houden.

Dat zijn allemaal feiten maar je kúnt er meer grip op krijgen zodra je inziet dat jouw relatie fijner en hechter wordt als je naast alle dagelijkse bezigheden jouw relatie (weer) tot jouw prioriteit maakt. Dat betekent niet dat al het andere moet wijken, maar dat de volgorde van aandacht verschuift.

Wanneer jullie relatie liefdevol is en jullie binnen de waan van de dag elkaars liefdespartners kunnen blijven, dan heeft dat op alle facetten in jouw leven een positieve invloed. En ook je gezinsleden profiteren er direct (en in de toekomst) van als jullie als stel gelukkig zijn. 

Terug naar de basis

Tijd om de balans op te maken en als jullie concluderen dat je elkaar inderdaad uit het oog bent verloren en je voelt dat je elkaar gegroeid bent, dan is het hoog tijd voor een ‘game plan’. Als jullie ervoor kiezen om de relatie in stand te houden, dan zijn er een paar veranderingen nodig. Veranderingen in gedrag en gewoonten zodat jullie meer tijd voor elkaar kunnen creëren en meer gezellige en fijne momenten kunnen beleven.

Ga samen eens rustig zitten (zonder afleiding!) en ga in gedachten terug in de tijd. Naar de tijd waar jullie elkaar leerde kennen, aan het daten waren, en nieuwsgierig waren naar elkaar. Wat deden jullie toen? Wat vonden jullie fijn? Wat voor gesprekken hadden jullie? Gingen jullie dingen doen samen? Wat dan? Inspireer elkaar met ideeën en rituelen van verbinding, en haal het verleden naar het heden. Stap eens wat vaker uit je ‘rol’ van ouder zijn, carrièremaker of wat voor volwassen taken je ook op je hebt genomen. Gun jezelf en elkaar momenten van plezier, gezelligheid en minder serieus. Gewoon genieten, opladen en dan weer door.

Lees ook deel 1 van deze reeks: https://paradijsvogels-relatiecoaching.nl/zijn-we-uit-elkaar-gegroeid/