Zijn we uit elkaar gegroeid? (2)

Geschatte leestijd: 6 minuten

En ze leefden nog lang en gelukkig…

Je bent niet meer zo blij als toen. Nou, wel met je leven want je hebt het best prima. Leuk huis, auto voor de deur, kinderen doen het goed, werk is oké, fijne vrienden, jullie zijn gezond. Niks te klagen eigenlijk. Je liefdesleven is alleen wel een beetje saai. 

Jullie hebben niet vaak ruzie; praten eigenlijk überhaupt weinig. Vroeger was dat anders. Toen jullie elkaar leerde kennen en de verliefdheidshormonen nog door je lijf gierde, praatte jullie zo veel meer. En vreeën. En droomden. En die spanning die je voelde bij de gedachte aan je lief. Heerlijk!

En je deed echt je best voor de ander! Kleine verrassingen, een briefje, een bloemetje, mooie kleding etc. Gewoon omdat je je best voor je partner wilde doen. Het leek allemaal automatisch te gaan. En nu kost het je moeite of doe je het helemaal niet meer. En waarom is dat? 

  • Omdat je in een langdurige relatie zit en dat nou eenmaal zo gaat? 
  • Of omdat je geen ‘verliefde puber’ meer bent? 
  • Je bent gewoon hartstikke druk.  
  • Je denkt dat een goede relatie geen onderhoud nodig heeft.

Maar je bent niet meer zo gelukkig dus iets gaat er niet helemaal goed.

Now that we’ve found love, what are we gonna do, with it?

Voor mij is muziek belangrijk en ik vind het opvallend dat liefdesliedjes vaak de spijker op z’n kop slaan. En of het nou liedjes van vandaag of van vroeger zijn; de thema’s blijven zich herhalen. We lijken dus de wijsheid in pacht te hebben in songtekst maar in de praktijk hebben veel mensen een blinde vlek en mist reflectie op je eigen relatie en jouw rol hierin. 

Jouw relatie als basis

Ik ontken niet dat als je eenmaal een gezin hebt en/of een carrière waar een hoop tijd en energie in gaat, je op bepaalde vlakken in tijdnood komt. En dag heeft maar zoveel uren en de tijd vliegt voorbij. 

Dat zijn allemaal feiten maar je kan er grip op krijgen als je inziet dat jouw relatie fijner en hechter wordt als je naast alle dagelijkse bezigheden jouw relatie tot prioriteit maakt.

Wanneer jullie relatie liefdevol is en jullie binnen de waan van de dag elkaars liefdespartners blijven, dan heeft dat op alle facetten in jouw leven een positieve invloed. En ook je gezinsleden profiteren er direct (en in de toekomst) van als jullie als stel gelukkig zijn. 

Vervreemding

Voor partners met kinderen geldt vaak dat je i.p.v. partners, ouders bent geworden. Een mooie en prachtige taak maar wanneer je als partners:

  • Je de kinderen op de eerste plek bent gaan zetten.
  • Je nooit meer zonder de kinderen ergens naar toe gaat.
  • Je het samen alleen nog maar over de kinderen kunt hebben.
  • Je niet voldoende privacy meer hebt.
  • Je je meer verbonden voelt met je kind dan met je partner.

Dan ben je te veel in je rol als ouder gezakt en te weinig in de liefdespartner die je ooit was. De balans tussen ouder zijn en partner zijn is verstoord en dat kan leiden tot vervreemding van elkaar. 

Wanneer je als partner te veel focus legt op je carrière of een andere tijdsbesteding zonder jouw partner, dan geldt hetzelfde.

Keep the fire burning

Om te investeren in jullie liefdesrelatie zijn er afspraken nodig hoe, wanneer en op welke manier jullie tijd vrijmaken voor het onderhouden van jullie behoeften. Het uitspreken van de wens is dan niet voldoende, jullie moeten het echt concreet gaan maken. Om je alvast op weg te helpen geef ik je hier een aantal tips:

Schermtijd

De TV niet iedere avond aan. En de telefoon leg je weg. Koop een wekker als je in de slaapkamer de verleiding niet kan weerstaan om erop te blijven kijken. Verbind je met je partner i.p.v. met je scherm.

Date Night

Als het qua drukte lastig is om seksualiteit te beleven, dan is het een goed idee om een zgn. date night af te spreken. Dat hoeft geen vaste avond te zijn maar dat mag natuurlijk wel. Hoe een date night eruit gaat zien, bepalen jullie zelf maar de insteek is dat jullie deze samen ongestoord doorbrengen.

Samen de deur uit

Probeer minstens 1x per maand naar een restaurant, de film, het museum, de sauna, een festival etc. te gaan. Het maakt niet uit wáár je naar toe gaat, zolang jullie maar samen zijn en het iets is waar jullie kunnen genieten en ontspannen.

Intimiteit

Doe moeite voor elkaar om het op dit vlak fijn te houden. Kus elkaar bij vertrek en bij binnenkomst. Hiermee erken je de ander als jouw partner. Houd elkaar even vast in het voorbij lopen. Knuffelen stimuleert het knuffelhormoon Oxytocine en dat heeft Moeder Natuur ons niet voor niks gegeven. 

Complimenten

Geef elkaar regelmatig een compliment. Het geven en ontvangen van complimenten is fijn en je laat merken dat jij je partner waardeert en werkelijk ziet. “Wat zie er je mooi uit vandaag.” “Wat deed je dat handig met de kinderen.” “Slim van je!”. “Wat ben je toch een lekker ding”. Et cetera.

Bedanken

Het lijkt misschien logisch dat jouw partner weet waar jij hem of haar dankbaar voor bent, maar je dankbaarheid daadwerkelijk uitspreken stimuleert jullie gevoel van partnerschap. Het kan door je partner bijvoorbeeld te bedanken dat hij of zij gekookt heeft. Of de boodschappen in huis heeft gehaald, of jou iets anders uit handen heeft genomen. Elkaar bedanken voor de praktische zaken geeft erkenning. Elkaar bedanken voor persoonlijke zaken schept verbondenheid. 

Wandelen

Als je wandelt dan werken je hersenen anders dan wanneer je in een drukkere omgeving bent. Je krijgt vaak meer ruimte in je hoofd en daarom komen gedachtes anders of makkelijker op gang. Wanneer je samen wandelt door de natuur, dan zal je merken dat jullie heel ander soort gesprekken voeren. Hand in hand lopen zorgt voor fysieke connectie en jullie looptempo gaat er gelijk van op. 

Wat vonden jullie vroeger fijn?

Jullie kunnen de lijst zelf aanvullen met zaken die voor jullie belangrijk zijn. Misschien deden jullie vroeger dingen samen die je niet meer doet maar nog steeds fijn vinden. Denk daar eens over na en heb het er met je partner over. 

Connectie

Van partners die zich verbonden voelen met elkaar houdt de relatie stand. Alle ogenschijnlijke belangrijke randzaken die ervoor zorgen dat je afgeleid wordt van jullie verbondenheid vormen een gevaar voor je relatie. Een goede relatie kan hierdoor verpest worden. Een relatie gezond houden en verbeteren kan heel goed als je beseft dat in verbinding staat met je partner van vitaal belang is.

Ik wens jullie heel veel succes!