Geschatte leestijd: 6 minuten
En wanneer kies je voor relatietherapie bij een psycholoog? En wat is het verschil tussen die twee? In dit blog leg ik je uit wat de verschillen zijn en waar je het beste op kunt letten bij het maken van je keuze.
Hulp zoeken bij zoiets kwetsbaars als jullie relatie is behoorlijk spannend. De juiste keuze kunnen maken bij wié je aanklopt is dan erg belangrijk. Misschien weet je op dit moment ook nog niet welke begeleidingsvormen er zijn. En welke vorm het beste aan zal sluiten bij jullie situatie? Daarom wil ik je graag op weg helpen en de verschillen tussen coaching en therapie duidelijk(er) voor je maken.
Coaching versus Therapie
In principe is iedereen die therapie geeft een therapeut. Een psycholoog kan therapie geven en is daarmee ook therapeut. En om je psycholoog te mogen noemen is een universitaire studie (psychologie) vereist. De beroepsnaam ‘coach’ of ’therapeut’ is onbeschermd en dat betekent simpel gezegd dat iedereen die zich een coach of therapeut voelt, zich ook zo mag noemen. Daarom is het bij het kiezen van een coach of therapeut belangrijk dat hij of zij de nodige opleidingen, scholing en cursussen gevolgd heeft en in staat om zijn of haar expertise professioneel en veilig in te zetten.
De termen relatiecoaching en relatietherapie wekken soms verwarring op maar in principe komt de begeleiding op hetzelfde neer. Het is vaak maar net bij welke term de hulpverlener zich het prettigst voelt. Zinvoller is te kijken naar het duidelijke verschil tussen een coach/therapeut en een psycholoog die ook relatietherapie geeft. Meestal is de primaire hulpverlening van een relatiecoach of relatietherapeut gericht op relaties. Dit is dan dé expertise en kennisveld. Een psycholoog kan in haar of zijn praktijk meerdere disciplines hebben waaronder relatietherapie.
Ondersteuning
Therapie bij een psycholoog is meer oorzaak gericht. Je loopt bijvoorbeeld telkens vast in iets waardoor je minder goed kan functioneren. Een psycholoog zal met jou de diepte ingaan om het trauma bloot te leggen en te kunnen helen.
Bij coaching wordt de oorzaak niet diepgaand geanalyseerd maar helpt een coach om praktisch gericht beter met het knelpunt óm te gaan.
Bijvoorbeeld: jij bent snel jaloers en jij en je partner hebben daar binnen jullie relatie last van. Een psycholoog zal met jou onderzoeken waar die jaloezie vandaan komt. Het zou bijvoorbeeld in je kindertijd ontstaan kunnen zijn. Het kan dan nodig zijn om in het verleden op zoek te gaan naar de oorsprong van jouw knelpunt. Een fijne psycholoog die je hierbij kan ondersteunen is Annemarie Vaarkamp van psychologie studio De Binnenkamer https://www.de-binnenkamer.nl/
Een relatiecoach of relatietherapeut kijkt óók naar de het ‘waarom’ achter jouw emotie (zodat je deze beter leert begrijpen). Maar omdat coaching meer praktisch gericht is, zal een coach minder diepgaand analyseren. Een relatiecoach helpt inzicht te krijgen op patronen en overtuigingen die jouw huidige relatie(s) belemmeren. Gesprekken bij een relatiecoach zijn over het algemeen wat ‘losser’ dan bij een psycholoog. Relatiecoaching of relatietherapie doe je samen met je partner. Je komt dan telkens sámen naar de sessie. Bij een psycholoog is het gebruikelijker dat je ook alleen naar therapie gaat.
Coaching gaat over persoonlijke ontwikkeling en groei en gaat een coach samen met zijn coachee(s) op onderzoek uit naar een situatie die wenselijker is dan de huidige.
Kort gezegd: een relatiecoach of relatietherapeut ‘ondersteunt’ en een psycholoog ‘behandelt’.
Voordat je een afspraak gaat maken is het handig om voor jezelf helder te hebben wat de knelpunten binnen je relatie zijn en of je bij het oplossen ervan eerst nog aan jezelf moet werken en oude pijnen of trauma’s mag gaan helen. Wist je trouwens dat bij klachten rondom de overgang (en waarvan je weet dat die grote impact hebben op je relatie) hypnotherapie succesvol kan worden ingezet in de behandeling ervan? En dat zelfde geldt voor allerlei belemmerende diepgewortelde overtuigingen die jou en je relatie dwarsbomen? https://phases-hypnotherapie.nl/
Wat doet een relatiecoach/relatietherapeut?
In mijn optiek is een coach een sparringpartner zonder oordeel. En is relatiecoaching of relatietherapie een proces waarbij je samen met je coach en je partner op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden binnen jullie relatie. Relatiecoaching en relatietherapie is toekomstgericht en we bewegen naar vóren.
Het doel van relatiecoaching en relatietherapie is primair het verbeteren van de huidige situatie. Zodat jullie je blijer, gelukkiger, rustiger en vitaler gaan voelen en samen weer vooruit kunnen. Een gelukkige relatie is voor veel stellen het hoofddoel van de coaching.
Wil je meer lezen over mijn visie op relaties en coaching? Lees dan eens mijn website pagina’s ‘de liefdesrelatie’ https://paradijsvogels-relatiecoaching.nl/liefdesrelatie/ en ‘de relatiecoach’. https://paradijsvogels-relatiecoaching.nl/gelukkige-relatie/
Relatiecoaching voor koppels en individuele coaching
In mijn praktijk richt ik me op het coachen van koppels. Je komt dan sámen naar de sessies. Een enkele keer is het zinvol om, als je samen in een relatiecoaching-traject zit, een individueel gesprek te voeren, maar in principe ga je sámen in coaching. Als jij problemen ervaart in je huidige relatie(s) en de oorsprong is van vóór deze relatie, dan is het verstandig om deze issues eerst te verwerken tot een level waarmee je vooruit kunt in het heden.
Het is ook mogelijk om je zonder je partner te laten coachen op persoonlijke ontwikkeling gerelateerd aan je liefdesrelatie(s). Meer lezen? Kijk voor meer meer informatie bij Aanbod: https://paradijsvogels-relatiecoaching.nl/individuele-coaching/
Heb je behoefte aan puur individuele coaching omdat je bijvoorbeeld vraagstukken hebt náást je liefderelatie. Dan verwijs ik je graag naar Sandra Koedood van www.hartinbedrijf.nl Haar praktijk is gevestigd in Eindhoven.
Wat kan je verwachten van mijn coaching?
Jullie komen met een hulpvraag(en), een doel of een wens en deze gaan we neerzetten. We gaan praten, onderzoeken, oefenen, reflecteren, uitproberen, verdiepen en versterken.
- Ik kijk mee naar jullie onderlinge communicatie.
- Ik leer jullie om anders met elkaar in gesprek te komen en te blijven.
- Jullie gaan leren om ongewenste patronen te doorbreken want ‘als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’.
- Ik kan begeleiden bij vraagstukken rondom intimiteit en seksualiteit. Is er sprake van seksueel disfunctioneren vanwege trauma uit het verleden? Dan adviseer ik je hulp te zoeken bij een psycholoog of een seksuoloog.
- Jullie krijgen praktische handvatten, tips & tricks, waar je thuis mee vooruit kunt.
Omdat relatiecoaching over ontwikkeling en groei gaat, gaan we dus naar vóren toe bewegen. We gaan opbouwen en op zoek naar oplossingen die het beste bij jullie aansluiten. En dat alles doen we vanuit wederzijds respect en op basis van gelijkwaardigheid.
Je krijgt nieuwe inzichten en een ander perspectief op jullie handelen. Je kunt de nodige wake up calls verwachten en uitnodigingen om tot actie over te gaan.
Jullie relatie 2.0
Ben je bereid om te leren? Sta je open voor nieuwe manieren? En wil je met een nieuwsgierige mind op onderzoek uit? Dan ga je met behulp van relatiecoaching ervaren hoe het voelt om op een next level van jullie relatie te komen. En te blijven!
Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben, dan kan je contact met me opnemen via info@paradijsvogels-relatiecoaching.nl of onderstaand contactformulier en ik neem a.s.a.p. contact met je op.