Zijn we uit elkaar gegroeid? (1)

Geschatte leestijd: 4 minuten

En ze leefden nog lang en gelukkig..

Vraag jij je af of jullie nog wel bij elkaar passen? Groeien jullie langzaam uit elkaar? Heb je het idee dat jullie niet meer op hetzelfde spoor zitten?

Are you still on the same page?

De term ‘uit elkaar gegroeid zijn’ wordt vaak gebruikt wanneer stellen uit elkaar gaan en (ogenschijnlijk) er geen sprake is van een acute crisis zoals vreemdgaan. Men spreekt er dan over dat ze ‘uit elkaar gegroeid zijn’ of de andere term ‘de koek was gewoon op’. Het komt erop neer dat je als stel misschien nog wel op parallelle sporen rijdt (omdat jullie samen een gezin hebben of een huishouden draaiende houden) maar de rails raken elkaar niet meer. De verbinding lijkt al geruime tijd verbroken.

Waarom groeien stellen eigenlijk uit elkaar?

Als mens ontwikkel je en ben je niet meer dezelfde persoon als 10 jaar geleden, of 5 of zelfs nog korter. Je verandert nu eenmaal en dat is maar goed ook want groei en ontwikkeling zorgt ervoor dat jij als persoon niet stil blijft staan. 

Een positief gebeuren dus maar wanneer jouw ontwikkeling sneller of in een andere richting gaat dan dat jouw partner kan bijhouden, dan kan dat voor beiden lastig worden. 

Jullie kennen elkaar, voor zover dat mogelijk is, door en door en als jij en je partner beiden nieuwe behoeften blijken te hebben of ander soort afslagen willen gaan, dan voelt dat voor de ander misschien wel heel onveilig. 

Oude gewoonten loslaten

Het onveilige zit ‘m erin dat dit veranderingsproces kan voelen als het verbreken van een soort ‘wij doen het zo- pact’ die jullie ooit samen gesloten hebben over:

  • Werk
  • Opvoeding
  • Seksualiteit
  • Politieke kleur
  • Familiebezoeken
  • Vriendenkring
  • Vakanties
  • Vrije tijd 
  • Gezondheid
  • Geldzaken

Wanneer je als persoon binnen de relatie niet mág of durft te veranderen, dan mondt dat gevoel van onvervuld verlangen uiteindelijk uit in frustratie, irritatie en erger. 

De sleur de baas

Wanneer je het als stel kunt hebben over je persoonlijke ontwikkeling en je de verschillen durft te benoemen dan gaat jullie dat zeker iets positiefs opleveren. 

Want hoe cool is het dat jij je partner opnieuw mag leren kennen en ontdekken? Grote kans dat als je het kan opbrengen om oordeelloos naar je partner te luisteren, je er nog wat van opsteekt ook. He or she may surprise you!

Naar elkaar (leren) luisteren, elkaars mening respecteren (ook als jij het niet met je partner eens bent) en (leren) uitgaan van elkaars beste intentie, is een liefdevolle houding die het bespreken van elkaars verschillen veel minder eng maakt. 

Jullie verschillen omarmen helpt elkaar groeien als mens en als partner. Een mens die mag zijn en waarvan gehouden wordt om wie ze is groeit in geluk, zelfvertrouwen en vitaliteit. Hoe mooi is het om elkaar dit uit liefde voor jezelf en je partner te geven?

Is jullie verbinding verbroken?

Wanneer je minder gemotiveerd bent om jullie relatie grondig onder de loep te nemen dan kan het zijn dat jij de verbinding met je partner niet meer goed voelt. Het niet verbonden voelen met je partner op ziels- en hartniveau zorgt voor verwijdering en als je op dat punt zit, dan is het logisch dat je sceptisch bent over met elkaar op ontdekkingstocht gaan. 

Werk aan de winkel!

Misschien lijkt ‘aan je relatie werken’ je veel gedoe of voel jij je er niet gemakkelijk bij. Dat kan. Maar besef dat een leven lang gelukkig, de ondertitel van dit blog, niet vanzelf komt. Je hebt echt wat te doen met jezelf en met je relatie. Verandering toelaten vergt moed. Acceptatie van het nieuwe kost tijd. 

Over grenzen gaan

Toevoeging op dit alles is dat er wel een verschil is tussen angst voor contrasten en het tegenkomen van onoverkomelijke verschillen waarbij je over jouw grens zou moeten gaan. Werkelijk over je grenzen gaan kan nooit de bedoeling zijn en zou je ook niet moeten accepteren. Wanneer dit speelt, dan ligt er een uitdaging voor jullie van veel praten, luisteren en besluiten. Vervolgens mogen jullie gaan handelen richting meer (zelf) Liefde. Ik gun het jullie.

Deel 2 van dit blog gaat over uit elkaar gegroeid zijn omdat je elkaar als partner uit het oog bent verloren. That’s a whole different ball game en behoorlijk destructief voor je relatie als je niet op tijd aan de bel trekt.