De liefdesrelatie

Van alle relatievormen is ‘een liefdesrelatie’ de meest kwetsbare. Je stelt je open voor de ander en je laat hem of haar letterlijk toe in je leven.  Je toont je waarden en normen, deelt je ervaringen, je kwaliteiten, je mindere kanten, je dromen, je angsten en ga zo maar door. In een relatie komt alles voorbij en hoe langer deze duurt, hoe meer we van elkaar te weten komen. Dat is een prachtig proces wanneer het tot het verdiepen van de relatie leidt, maar het kan ook irritaties en ergernissen geven.

Verschillen afkeuren

Vaak zijn we geneigd de ander te willen veranderen naar onze eigen overtuigingen om zo synchroniciteit te (blijven) voelen. En in plaats van de verschillen te accepteren en te benutten voor persoonlijke groei én groei van jullie liefdesrelatie, keuren we ze af.  In mijn blog ‘Waarom jouw partner niet op jou lijkt’ doe ik onderzoek naar de verschillen en de functie ervan.

Jezelf verliezen

Het kan ook gebeuren dat we ónszelf dusdanig gaan aanpassen om ervoor te zorgen dat onze partner van ons blijft houden en ons niet verlaat. Door dit patroon verlies je jezelf binnen de liefdesrelatie en dat is  uiteindelijk destructief  voor  je authenticiteit en de gelijkwaardigheid tussen jou en je partner.  De beleving van autonomie en verbondenheid is niet altijd vanzelfsprekend in balans en kan de boel ernstig verstoren.

Dynamiek

Een liefdesrelatie is een emotionele verbintenis die in beweging blijft. Ze verandert en ontwikkelt. Voor een lang en gelukkig leven samen is het goed dit te beseffen. Het regelmatig onder de loep nemen van jullie (veranderende) behoeften en verwachtingen binnen de relatie houdt de dynamiek in stand en zorgt ervoor dat je connected blijft met je partner. Het zorgt er ook voor dat het verdiepen van de liefdesrelatie mogelijk is. En dat groeiende irritaties geen vat krijgen op de kwaliteit van jullie relatie.

Niet meer gelukkig in relatie

In elke gezonde liefdesrelatie komen ergernissen en irritaties voor en daar hoef je je geen zorgen over te maken. Pas wanneer irritaties dominant op de voorgrond blijven hangen en ze een positieve kijk op je partner in de weg gaan zitten, is er sprake van een rode vlag. Wanneer je niet gelukkig bent in je relatie dan is het tijd om de relatie samen onder de loep te nemen. Betrek je partner hierbij zodat je samen tot oplossingen kunt komen. En komen jullie er alleen niet uit? Schakel dan de hulp van een relatiecoach in.

Uit het boek ‘De Moed van Imperfectie’

Liefde krijgt de kans om te groeien wanneer we onszelf ten diepste laten zien en kennen, met al onze kwetsbare en krachtige kanten, en wanneer we de spirituele verbondenheid die daaruit voortkomt bekronen met vertrouwen, respect, vriendelijkheid en genegenheid. Liefde is niet iets wat we geven of krijgen, maar iets wat we koesteren en aankweken, een verbondenheid die alleen kan groeien tussen twee mensen wanneer de basis daarvoor in hen allebei aanwezig is. We kunnen niet meer van anderen houden dan van onszelf. Schaamte, verwijten, gebrek aan respect, verraad en het onthouden van genegenheid beschadigen de wortels waaruit liefde groeit. Liefde kan dergelijke beschadigingen alleen overleven als ze zelden voorkomen en worden erkend en hersteld.

Brené Brown / The Gifts of Imperfection / ISBN 9789400503496

Waardevolle relatie tips of inzichten lezen? Volg me dan op Instagram of Facebook door op onderstaande knop te klikken.

Voel je dat het tijd is om aan de slag te gaan? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel me via: 06-23918504

    Copyright Paradijsvogels Relatiecoaching